Розсувні міжкімнатні двері: різновиди, характеристики, опис, кріплення

Розсувні міжкімнатні двері: різновиди, характеристики, опис, кріплення
Розсувні міжкімнатні системи (двері та перегородки) – популярний, зручний тип дверної структури. У наш час подібна фурнітура дуже популярна завдяки можливості використовувати її в будь-яких стильових напрямках дизайну інтер'єру. Даний вид конструкції відрізняється зручністю застосування, комфортом та чудовим стилем. Основна перевага установок – найвищий рівень економії площі приміщення.
Класифікація розсувних міжкімнатних перегородок
Товари поділяються в залежності від:

• матеріал, з якого виготовляють системи. Для виробництва конструкції використовують цільну деревину, панелі з деревоволокнистої плити (МДФ), скло. Останнім часом популярністю користуються поєднання кількох матеріалів. Це дає можливість реалізувати найкреативніші дизайнерські рішення. Розсувні перегородки з дерева відрізняються довговічністю і можуть використовуватися як міжкімнатні полотна; вироби зі скла – чудовий варіант для будівель із високим рівнем вологості; товари із МДФ підходять для розмежування приміщення на окремі ділянки. Остаточний вибір залежить від переваг замовника та особливостей інтер'єру;
• складу компонентів системи (пристрої). Розрізняють складні (гармошка, книжка), розсувні (за типом купе);
• кількості стулок – одно- та багатостулкові. Їхня кількість залежить від габаритів дверних прорізів та побажань клієнта.
Основні типи розсувних міжкімнатних дверей
Зараз на споживчому ринку пропонується велика кількість різних моделей. Кожна з них має відмінні риси. Тому кожен може підібрати для себе найкращу систему як по колірному кольору, так і по конструкції. Найпоширенішими вважаються кілька видів.
Двері-купе. Реалізовуються на ринку в одно-і багатоступінчастому варіанті. Кожен із розділів переміщається паралельно до поверхні стіни. Якщо складових частин дві чи більше, їх рух буде здійснюватися в індивідуальному напрямку.

Двері-пенал або касетні. Вони відрізняються тим, що мають у своїй конструкції декоративне заглиблення – нішу. Його розміщення здійснюється в стіні, щоб розсувні половини (стулки) могли увійти до неї. Проріз у цьому випадку не дуже широкий і виготовляється з гіпсокартону (або входить до комплектації готової системи).
Радіусні. Даний вид розсувних міжкімнатних дверей вважається найоригінальнішим, але в той же час "примхливими". Усі складові переміщаються напівкруглими лініями, основне завдання яких – утримувати напрямок по встановленому радіусу. Монтаж відбувається до отвору або стелі.

Каскадний тип. Кожна із складових частин має власну траєкторію руху, незалежно від іншої стулки. Монтуються такі двері в одному боці отвору.
Внутрішньопрорізний вигляд. Конструкція цієї структури і двох елементів, фіксація яких відбувається у центрі. Складові рухаються одне одному на зустріч.

Двері-книжка. Відмінний альтернативний варіант для будівель, що мають вузькі, невеликі прорізи. Модель дверей-книжка чудово підійде для коридору. Вона дозволяє заощадити місце і візуально збільшити площу.
Тип гармошка. У конструкцію входить кілька стулок, що підбираються з точністю під ширину отвору. Їх можна комплектувати з елементами для фіксації та замками. Двері приваблюють своєю естетичністю. Як правило, такі системи встановлюються в гардеробних приміщеннях.

Спосіб кріплення підбирається окремо для кожного виду. Розрізняють два типи монтажу: стельовий та пройомний. Це питання необхідно вирішити заздалегідь. Деталі фіксації практично не відрізняються між собою.
У чому переваги розсувних міжкімнатних дверей

Найголовнішою і безперечною перевагою конструкцій даного типу є можливість заощадити простір. Такий ефект можливий лише у випадку внутрішньої установки. Розсувні міжкімнатні двері дозволяють створювати зони у приміщеннях з великими розмірами (наприклад, офіси) та у невеликих квартирах. Завдяки великому вибору стилів виробу чудово підійдуть до будь-якого дизайну інтер'єру. Також перевагою є універсальність, простота монтажу.